Sådan bestemmer du din hudtype

Som vi alle ved, ligger hemmeligheden bag en sund og smuk hud i den daglige ansigtspleje. Hudplejen skal dog være målrettet og kunne opfylde de særlige behov, som er dikteret af hudtypen. Med andre ord: at kende typen og de unikke egenskaber ved vores hud er afgørende for valget af de passende daglige plejeprodukter. Så hvad er de vigtigste hudtyper?

Grundlæggende hudtyper
Ansigtshud kan klassificeres som fedtet, tør, normal, kombineret, moden, acne eller dehydreret.

Fedtet hud: Som navnet antyder, har fedtet hud -som et identificerende træk- en øget sekretion af talg (seborrhea) og åbne, udvidede porer. Huden har normalt et ru udseende, og er kendetegnet ved stor tykkelse og holdbarhed, hvilket bremser fremkomsten af ​​ældningstegn. Derudover viser den ofte pletter, hovedsageligt åbne og lukkede komedoner, mens fedtet hud er tilbøjelig til at få acne, da talg nærer flere mikroorganismer.

Tør hud: Tør hud er karakteriseret ved mangel på talg samt knapt synlige eller endda ikke-eksisterende porer. Den har en glat tekstur og et flot udseende, men den er særlig sart og følsom, så den står ofte over for visse "problemer", såsom dehydrering og tab af elasticitet, på grund af manglen på talg (det olieagtige, beskyttende filter). Desuden er denne hudtype sart over for solstråling, hvilket kan resultere i hurtigere og mere intense solskader.

Normal hud: Den såkaldte "normale" hudtype er stort set en kombination af de to foregående og er generelt karakteriseret ved balance. Det viser ikke et fuldstændigt fravær af talg, men det er ikke kendetegnet ved intens olieagtighed. Derudover er den hverken særlig tynd eller ret tyk, den viser ikke særlig følsomhed, mens porerne er normale (hverken store eller ikke-eksisterende). Normal hudtype har sjældent "problemer", og når de opstår, skyldes de som regel ​​specifikke faktorer, såsom menstruation, øget temperatur osv.

Kombineret hud: Denne hudtype er defineret som omfattende mindst to områder med karakteristika af to forskellige hudtyper. Oftest kommer fedtet hud til udtryk på panden, næsen og hagen, mens resten af ​​ansigtet er tørt eller normalt. Det kan med andre ord omfatte både tørre og normale områder, så huden har brug for en speciel og forskellig behandling og ikke en holistisk pleje.

Moden hud: Over tid ændrer huden gradvist udseende og bliver mere moden. Den udviser let udtynding, farveændringer, reduceret elasticitet og fugt, rynker og kan have tendens til at hænge. Disse tilstande skyldes hovedsageligt reduktionen af ​​hudens biologiske aktivitet, da det anslås, at den mister 1% af sin biologiske styrke hvert år.

Acne hud: Denne hudtype optræder hovedsageligt hos unge mennesker. Huden er normalt fedtet, mens den holder på snavs og fanger talg i porerne, hvilket skaber ideelle betingelser for vækst af mikrober. Afhængigt af typen af acne skal huden behandles efter anvisninger fra en hudlæge.

Dehydreret hud: Det er faktisk ikke en særskilt hudtype, men en meget almindelig tilstand. Dehydrering er defineret som den drastiske reduktion af hudens fugtighed til under 10%, hvilket kan være ledsaget af irritabilitet, kløe og endda forekomsten af ​​revner. Der er mange årsager bag dehydrering: vejrforhold, spisevaner, sæber, vand osv. For at opsummere er dybdeplejende behandlinger lige hvad denne hudtype har brug for.


Ældre opslag Nyere opslag